Dobrobiti konzumiranja mliječnih proizvoda ili ?

U kravljem mlijeku pronašli su najveću koncentraciju ketoprofena i hormona rasta, no stručnjaci ističu da količina tih lijekova nije dovoljno velika da našteti ljudima

Četvrtak, 07. 7. 2011. u 11:30    Piše: 24sata

Fotolia

Test visoke osjetljivosti detektira i najniže razine hormona

Koristeći visoko osjetljivi test, španjolsko-marokanski tim istraživača otkrio je da su kemikalije, koje se daju životinjama za liječenje bolesti, prisutne i u hrani. Testirali su majčino mlijeko te mlijeko krava i koza. Količine lijekova su vrlo male i teško da bi imale utjecaja na ljude. Najveće količine su primijećene u kravljem mlijeku, koje se i najviše pije. Čaša mlijeka tako može sadržavati koktel od 20 tableta protiv bolova, antibiotika i hormona rasta. U njihovom mlijeku pronašli su tragove nifluminske kiselina, mefenamične kiseline i ketoprofen, lijekove koji se koriste protiv bolova i kod ljudi i kod životinja.

Također su detektirali i 17-beta-estradiol, oblik hormona estrogena. Njegova količina je iznosila trimilijunti dio grama u svakoj litri mlijeka, dok je najveća doza nifluminske kiseline iznosila milijunti dio grama po litri mlijeka. U majčinom mlijeku pronašli su tragove ibuprofena i naproksena, kao i antibiotik triclosan i neke hormone.

Istraživači tvrde da je njihov 30-minutni test najosjetljiviji te vrste, a ističu da ako su to pronašli u španjolskom i marokanskom mlijeku, da je vjerojatnost velika da je situacija ista i s mlijekom u sjevernom dijelu Europe.

– Laboratoriji za kontrolu kvalitete hrane mogli bi rabiti ovaj test kako bi detektirali lijekove prije nego postanu dio hranidbenog lanca. To će također podići i svijest potrošača ali i informirati ih da je hrana čista, izvorna i bezopasna te kao takva dobra za zdravlje i lišena toksičnih opasnosti – objasnio je voditelj istraživanja dr. Evaristo Ballesteros, a piše Daily Mail.

Štetni hormoni u mlijeku

 

Male djevojčice ne uzimaju kontracepcijske pilule i ne dobivaju injekcije steroida te ne trebaju zamjensku estrogensku terapiju, no primijećeno je da se njihovo tijelo naglo razvija i dobiva ženske spolne osobine. Razlog je poprilično banalan – dječja hrana na bazi mlijeka u kojoj ima ostataka hormona.

 

Mliječne žlijezde u djevojčica bujaju daleko prije vremena, a dobivaju i mjesečnicu barem nekoliko godina prije uobiočajenog vremena. Hormoni su mač s dvije oštrice, a kada se nađu u dječjoj hrani imaju pogubno djelovanje.

 

No to nije sve, takvim djevojčicama snažno raste rizik za kasnijom pojavom raka dojke. Slučaj je evidentiran u Kini, zaprepastio je liječnike širom svijeta i ukazao na sve ono što nam prijeti u budućnosti. Analiza uzoraka krvi malih djevojčica pokazala je razinu estrogena veću nego kod odrasle spolno zrele žene.

 

Lokalni liječnici su alarmirali zdravstvene vlasti i tražili analizu mliječne formule Synutra kojom su djeca hranjena, ali tvornica potpomognuta lokalnim moćnicima odbila je takvu analizu. Prodaja kontaminirane hrane je ipak nastavljena, javljaju novine Global Times. Naime, mliječna formula se prodaje po sniženim cijenama zbog čega je roditelji i kupuju.

 

Naknadno je zbog pritiska medija tvornica za preradu mlijeka progovorila tvrdeći da u formulaciji nema sintetskih dodataka, ali je pekinški list China Daily preuzeo skandal i potvrdio da su djevojčice hranjene formulom imale abnormalnu razinu estradiola i prolaktina u krvi.

 

Nastala je novinska hajka u kojoj je došlo do konstatacije da su krave hranjene s sumnjivim dodacima kako bi davale više mlijeka, a lokalni laboratorij nije bio upoznat s metodologijom utvrđivanja hormona u mlijeku obzirom da do tada nije bilo takvih slučajeva. Panična reakcija javnosti i medija je razumljiva budući da se 2008. godine dogodila tragedija s melaminom kada je otrovano oko 300.000 djece, sa 6 smrtnih slučajeva.

 

To je daleko najveće trovanje u povijesti. Mliječnoj formuli je dodavan melamin koji se koristi  u proizvodnji plastike kako bi se povećala razina dušika mjerodavnog u analitičkoj ocjeni kvalitete. Radilo se o smišljenom falsificiranju namirnice. U falsificiranje dječje hrane nije bila umješana samo jedna već 22 tvornice za preradu mlijeka širom Kine. Nakon razotkrivanja prijevare neki od odgovornih su osuđeni na smrtnu kaznu.

 

Hormoni u mlijeku prisutni su i u drugim zemljama, a osobito u SAD. Tamo je ispitivanje pokazalo značajno ranije sazrijevanje djevojčica, osobito onih bijele rase. U odnosu na 1997. godinu, porast sadržaja hormona u mlijeku je evidentan, a liječnici (osobito onkolozi) kažu da su evidentne i posljedice na zdravlje. Čini se da djevojčice svake godine ranije sazrijevaju, a razlog se krije u mlijeku.

 

Da bi se ovaj problem razumio do kraja, treba znati praksu proizvodnje mlijeka. Naime, farmeri nikad nisu zadovoljni količinom mlijeka koju ostvaruju po kravi pa poduzimaju sve da tu produkciju povećaju. Ima tu raznih pa i alternativnih metoda (od prehrane krava do glazbe u štali), ali svakako najefikasniji postupak jest dodatak tzv. stimulativnih smjesa u stočnu hranu koje sadrže male doze sintetskih hormona. Ti hormoni stimuliraju kravu na proizvodnju čak 15% više mlijeka, ali ostaci hormona ostaju netaknuti i tako, putem mlijeka, sireva, jogurta i drugih proizvoda, dospijevaju na stol. Nakon par godina posljedice mogu postati evidentne.

 

 

Naime, događa se sličan proces kao kod stvaranja rezistencije nakon dulje uporabe antibiotika. O tome je izvjestio dr. Frank Biro iz dječje bolnice u Cincinnatiju. Jasno je naglasio da nije u pitanju samo ranije sazrijevanje već i kasnija pojava raka dojke. Na njegovoj klinici ispitano je 1200 djevojčica u dobi 7-8 godina, standardnom metodom mjerenja prsa. U odnosu na 1997. godinu kada je izvršeno zadnje veliko istraživanje, povećanje brzine sazrijevanja je 10% kod bijelih djevojčica.

 

Osim toga zabilježen je ozbiljan porast pretilosti, što se također može pripisati hormonima u mlijeku. Rad o tome objavljen je u stručnom časopisu Pediatrics 2010. godine, ali je ostao relativno nezapažen. Britanski pedijatri tvrde da se sličan trend odvija i u njihovoj zemlji. Najcrnji scenarij govori da bi zbog prehrane američke djevojčice mogle u bliskoj budućnosti dobiti sekundarne spolne karakteristike već s desetak godina.

Gnoj u kravljem mlijeku

 

Pijete li gnoj? Ako pijete kravlje mlijeko pijete i gnoj. Sa svakom čašom unosite u svoje tijelo milijune stanica kože i gnoja.

 

U mliječnoj industriji kravama su vimena često natečena i napuhnuta – simptomi mastitisa. Vimena krvare, a bakterije i krv miješaju se s mlijekom.

 

Želite li pojesti malo gnoja s vašim keksima? Ako popijete čašu kravljeg mlijeka, to će vam se i dogoditi. Možda je bijele boje, ali znanstvenici tvrde da svaka čaša mlijeka sadrži somatske stanice, odnosno gnoj.

 

Mliječna industrija zna da postoji problem s gnojem u mlijeku. Stoga je razvila sustav poznat kao ‘zbroj somatskih stanica’ kojim se mjeri količina gnoja u mlijeku. Zbroj somatskih stanica je standardno sredstvo mjerenja kvalitete mlijeka. Što je broj somatskih stanica veći, to je više gnoja u mlijeku. Prema mliječnoj industriji SAD-a, mlijeko koje sadrži više od 200 milijuna somatskih stanica po litri, ne bi se smjelo koristiti u ljudskoj prehrani, no u SAD-u gotovo sve savezne države proizvode mlijeko sa količinom somatskih stanica većih od te vrlo visoke granice, odnosno prosječno litra kravljeg mlijeka sadrži 322 milijuna somatskih stanica. Iako je u Europi dopuštena granica niža, situacija nije posebno drukčija.

 

Jedan od krivaca za stotine milijuna stanica gnoja u svakoj litri mlijeka su hormoni rasta koje mliječna industrija koristi da bi se povećala količina mlijeka koje njihove već preopterećene krave proizvode. Krave nisu građene tako da bi mogle proizvoditi tolike količine mlijeka pa često pate od bolne infekcije vimena, zvane mastitis. Kad ih muzu, gnoj i bakterije koje nastaju od infekcije teku zajedno s mlijekom.

 

Krave proizvode mlijeko za svoje mlade, a ne za ljude. Da bi krave i dalje proizvodile mlijeko, stočari ih moraju stalno oplođivati.

 

Od 10 do 35 posto krava su zaražene mastitisom. Vimena krvare, a bakterije i krv miješaju se s mlijekom.

 

Znanstvenici procjenjuju da obična čaša mlijeka sadrži jednu do sedam kapi gnoja. To nije samo odvratno, već i opasno.

 

Gnoj može sadržavati bakterije paratuberkuloze, za koje se sumnja da uzrokuju Chronovu bolest kod ljudi. Mliječna industrija pokušava kontrolirati mastitis, koji sve više uzima mah, velikim dozama antibiotika, ali na taj način i ti antibiotici završavaju u mlijeku. Djeca su osobito osjetljiva na veliku količinu antibiotika, koji prema mišljenjima stručnjaka mogu spriječiti razvoj imunološkog sustava.

 

Bolesti kod krava uključujući salmonelozu, infekcije stafilokokom i streptokokom mogu biti prenesene na čovjeka putem mlijeka. Uzročnici većine ovih bolesti mogu dospjeti u mlijeko izravno iz vimena ili neizravno kroz tjelesne izlučevine koje mogu pasti, prsnuti ili biti otpuhane u mlijeko.

 

Proizvođači mlijeka ne govore potrošačima da je svaka čaša mlijeka zaražena gnojem, bakterijama, te možda paratuberkulozom. Jedini način da se izbjegne pijenje gnoja jest da se prestane piti kravlje mlijeko.

 

 

Upala sinusa i kravlje mlijeko

 

Znanstvenici su objavili da novi kirurški zahvat može pomoći onima koji već duže vrijeme pate od kronične upale sinusa. To su sjajne novosti, ali pravo otkriće leži u činjenici da se većina oboljelih od kroničnih bolesti sinusa može riješiti svih simptoma ukoliko promjeni način prehrane. Glavni krivac? Kravlje mlijeko. Kravlje mlijeko izaziva jaku alergijsku reakciju u ljudskom tijelu – naročito kod odraslih – što dovodi to stvaranja slojeva sluzi u svrhu njegove zaštite. Zaštitna reakcija tijela je često dijagnosticirana kao astma ili upala sinusa. Postaje ‘kronična’ kada ljudi nastave svakodnevno piti kravlje mlijeko i konzumirati mliječne proizvode. Uklanjanjem kravljeg mlijeka iz prehrane ti simptomi se povlače kod većine ljudi, iako je često potrebno najmanje trideset dana kako bi simptomi potpuno nestali. Ljudi kojima je dijagnosticirana astma često pate od alergijske reakcije na životinjsko mlijeko.

 

Ali zašto kravlje mlijeko uopće uzrokuje takve zabrinjavajuće pojave? Odgovor je jednostavan: kravlje mlijeko je hrana za tele. Kada ga ljudi piju, oni konzumiraju tekućinu druge životinjske vrste koja nije namijenjena ljudima, kao ni odraslim jedinkama vrste. Telad raste i razvija se pomoću mlijeka, ali ljudima ono ne odgovara stoga što je kravlje mlijeko nutricionistički neuravnoteženo za ljudsku konzumaciju: sadrži teško probavljive proteine, malu količinu esencijalnih masnih kiselina, poput GLA koje potiču rad mozga, malo važnih minerala poput magnezija, a svaki je galon (3,78 litre) mlijeka zagađen gnojem. Istraživanja pokazuju da razina gnoja u kravljem mlijeku redovito nadilazi onu dozvoljenu zakonom. U kravljem mlijeku se također nalaze krv, hormoni, bakterije te, naravno, mliječne masnoće homogenizirane u preradi mlijeka.

 

Moglo bi se još puno reći o utjecaju mlijeka, ali se lako shvati poanta: kravlje mlijeko je loše za ljude. Oboljeli od kroničnih bolesti sinusa mogu izbjeći lijekove i operacije jednostavno izbjegavajući životinjsko mlijeko.

 

Ne moramo se brinuti zbog dnevnog unosa kalcija, ne treba vjerovati pričama mliječne industrije. Primjerice, šalica kuhane žitarice quinoe sadrži više kalcija od šalice kravljeg mlijeka, a ako želite unijeti veću dozu minerala koje jačaju kosti poput kalcija i magnezija, jednostavno uzimajte dodatke prehrani.

 

O autoru: Mike Adams je istraživač prirodne medicine i autor koji uživa u dijeljenju važnih informacija i, na taj način, pomaganju u poboljšanju osobnog i sveopćeg zdravlja. Napisao je i objavio tisuće članaka, intervjua, vodiča za potrošače te knjiga na teme kao što su zdravlje i okoliš, prodirući do tisuća čitatelja informacijama koje spašavaju život i popravljaju zdravlje ljudi diljem svijeta. Adams je pouzdan, nezavisan novinar, koji ne prima novac ili naknadu za promicanje proizvoda.

Što je s kalcijem?

 

Općenito gledano, struktura svjetske prehrane pokazuje da su zemlje u kojima ljudi unose velike količine kalcija ujedno i zemlje gdje ljudi konzumiraju izuzetno velike količine proteina životinjskog podrijetla, poput Sjedinjenih Država i Sjeverne Europe. Te iste zemlje bilježe gotovo najveću učestalost fraktura uzrokovanih osteoporozom, bolešću koju karakteriziraju slabe i porozne kosti. ‘Odnos između konzumacije proteina životinjskog podrijetla i učestalosti fraktura u raznim društvima jednako je jak kao i veza između raka pluća i pušenja’ kaže Colin T. Campbell, profesor prehrambene biokemije sa sveučilišta Cornell.

 

Konzumacija proteina životinjskog podrijetla koji sadrži visok postotak amino kiselina sa sumporom, tjera organizam da na neki način suzbije učinak tih amino kiselina. Organizam to čini oslobađanjem kalcija iz kostiju, doslovce kroz mokraću. Robert Heaney, profesor medicine na Creighton University School of Medicine i pobornik konzumacije velike količine mliječnih proizvoda, ipak priznaje da njegovo istraživanje pokazuje da je ‘daleko najvažnija odrednica’ brzine povećanja koštane mase u mladih žena, ne količina kalcija koju uzimaju, nego koliko kalcija konzumiraju u odnosu na protein životinjskog podrijetla. Što se više proteina konzumira, mora se uzimati i više kalcija kako bi se nadoknadio njegov gubitak. Nažalost, većina ljudi u SAD-u i Sjevernoj Europi jede više nego dvostruku količinu preporučene dnevne doze proteina, te četiri do pet puta veću količinu proteina nego što je potrebno – od čega je 70 posto životinjskog podrijetla. Dobar dan, osteoporozo.

 

Iako mnogi ljudi smatraju kalcij korisnim sastojkom prehrane zbog zaštite kostiju, priča o kalciju znatno je složenija. Tako dvanaestogodišnja studija provedena na Harvardu na uzorku od 78.000 žena pokazuje da su žene koje su najviše kalcija dobivale iz mliječnih proizvoda slomile više kostiju nego žene koje su rijetko konzumirale mlijeko. Slične rezultate pokazala je i studija provedena u Sydneyju u Australiji na starijim muškarcima i ženama, gdje je veća konzumacija mliječnih proizvoda bila povezana s povećanim rizikom fraktura. Oni koji su konzumirali najveću količinu mliječnih proizvoda bili su izloženi otprilike dvostruko većem riziku frakture kuka u usporedbi s onima koji su konzumirali manje mliječnih proizvoda. Rezultati studije provedene na djevojkama u pubertetu, u dobi od 12 do 18 godina, pokazali su da količina kalcija koju su uzimale nije imala nikakvog utjecaja na razvoj mineralne gustoće kostiju (BMD) u godinama kad žene razviju između 40 i 60 posto svoje koštane mase.

 

Ono što je značajno za osteoporozu jest da znanstvena literatura sadrži cijeli niz proturječnih zaključaka o kalciju koje tek treba uskladiti. Postoje studije koje pokazuju da vegani ili gotovo-vegani imaju manju mineralnu gustoću kostiju (BMD) od ljudi čija prehrana uključuje sve namirnice i vegetarijanaca koji konzumiraju mliječne proizvode i jaja. Doktor T. Colin Campbell koautor je studije koja pokazuje da Kineskinje koje žive u provincijama gdje je konzumacija mliječnih proizvoda slaba imaju niži BMD nego žene u provincijama gdje se konzumiraju veće količine mliječnih proizvoda. Nije se, međutim, pokazalo da su te žene bile podložnije osteoporozi.

 

Istina je da nitko ne zna koja je odgovarajuća količina kalcija koju trebaju uzimati vegani. Ako se uzme u obzir koliko se malo u stvari zna, ako ste vegan vjerojatno vam neće škoditi da konzumirate preporučenu dnevnu količinu kalcija. Dobri veganski izvori kalcija su razno povrće poput raštika, brokula, kelj, a ti su i napitci kojima je dodan kalcij poput soka od naranče, te sojinog i rižinog mlijeka (provjerite sastojke na pakiranju).

 

Spriječavanje osteoporoze

 

Osteoporoza bijesni zapadom, i naši stariji sugrađani slamaju kičmu i kukove češće nego ikada prije. Uvriježena mudrost nas uči da ne konzumiramo dovoljno kalcija i ne vježbamo dovoljno, da previše pušimo ili pijemo previše kave, ili ako smo žene da imamo manjak estrogena. Detaljnijom analizom dokaza pokazuje se da su sve ovo samo dodatni faktori, dok se glavni krivac nalazi negdje drugdje. Bantu žene starije od 60 godina nemaju osteoporozu, iako gube ogromne količine kalcija, obzirom da u prosjeku imaju po desetero djece, te da svako doje po 14 mjeseci. Njihova prehrana uključuje 440 mg kalcija dnevno, što je polovica naše preporučene dnevne doze. Zaštićene su jer jedu svega 50 g proteina dnevno. Kad se presele u civilizaciju i povećaju konzumaciju proteina razviju osteoporozu. Ovaj mehanizam je još jasniji ako se analizira eskimska dijeta. Eskimska prehrana bogata je proteinom (250 do 400 g dnevno) i obiluje kalcijem (2000 mg dnevno). Međutim, usprkos izuzetnoj fizičkoj aktivnosti Eskimi bilježe jednu od najvećih učestalosti osteoporoze.

 

Ove dvije oprečne kulture – bantu i eskimska, ilustriraju učinak prehrane bogate proteinom na osteoporozu. Amonijak i urea (produkti razgradnje proteina) izazivaju izlučivanje kalcija urinom, proces koji još nije posve objašnjen. U zadnjih 25 godina ova pojava bila je sve češće znanstveno dokumentirana, ali vrlo slabo objavljivana. Jedna dugoročna studija zabilježila je manjak kalcija u osoba koje su dnevno konzumirale 75 g proteina usprkos dnevnom unosu 1400 mg kalcija. Zaključak autora Allen i dr. je: ‘Naši podaci ukazuju da to prehrana bogata proteinom uzrokuje manjak kalcija usprkos više nego dovoljnoj količini njegova unosa. Čini se da je osteoporoza nezaobilazna posljedica nastavka konzumacije prehrane bogate proteinom.’

 

Milijuni Amerikanaca boluju od osteoporoze, koja je uzrokom 190.000 fraktura svake godine. Petnaest tisuća žena svake godine umre od posljedica frakture kuka. Usprkos tim podacima, osteoporoza je nepoznanica u mnogim zemljama svijeta s izuzetkom zapada, gdje se konzumira dva do tri puta više proteina nego što je potrebno. Čini se da je osteoporoza bolest kronično prekomjernog unosa proteina prehranom.

 

Mliječna industrija potrošila je milijune dolara na pokušaj promoviranja ideje da je unos kalcija prehranom ključan faktor u sprečavanju osteoporoze. Ovo, međutim, nije ništa više od promidžbene kampanje u interesu mliječne industrije.

 

Jedan znanstveno potvrđen način sprečavanja osteoporoze i povećanja mineralne gustoće kostiju (BMD-a), bez obzira na to da li ste vegetarijanac, vegan ili jedete sve zove se vježbanje pomoću utega. Studije na ljudima koji vježbaju pomoću utega pokazale su značajni porast BMD-a, čak i kod osoba od 70 godina i starijim. (Obratite se doktorici Joyce Vedral, specijalisti za vježbanje koja je razvila program vježbanja pomoću bućica i koja u dobi od 56 godina ima 200% veći BMD od prosječne žene njene dobi, te 130% veći BMD od mlade žene. Uz prehranu redovito vježbanje ključ je dobrog zdravlja tijekom cijelog života.) Kako je prethodno navedeno, dodatni faktori koji utječu na gubitak kalcija su natrij, kofein i duhan.

 

Zaključak je da jednako kao i nevegetarijanci i vegani često konzumiraju proizvode kojima je dodan vitamin B-12 i kalcij, te hranu kojoj su dodani vitamini, kalcij i drugi sastojci. (Mlijeku se, na primjer, dodaje vitamin D u postupku obrade koja je potrebna da bi ga se pokušalo prilagoditi ljudskoj konzumaciji.)

 

 

Leave a Comment